Carrying the Free Rider

2015\09\02

Little Frog Fluorite

Gyártó:  http://littlefrog.pl/

Érték: € 53

Hossz: 465 cm (size 6)

Vastagság: 269 g/m2

Szövés:  broken twill weave

Összetétel: 100% Cotton

Státusz: saját

Saját hurciról mindig nagyon nehezen állok neki írni, mert annyi minden más van, amiről írni szeretnék. Viszont ezeknek a posztoknak is van létjogosultsága, hiszen főleg olcsóbb és általában univerzálisan használható hordozókat szedtem össze a hónapok során.

A most terítékre kerülő darab volt az első, valóban kötésre vásárolt hosszú kendőm (a legelső megvásároltból lett a nagyon zöld Mei tai, de akkor még kendőzésről hallani se akartam :-D ) A színébe már akkor beleszerettem, amikor kiadták, de csak hónapokkal később vettem meg, félig betörten. A már említett szerelemszínek... Szivárvány. Nincs ezen mit részletezni, imádom és kész :-) A fekete keresztszál icipicit tompít rajta, de a váltakozó színes és éjfekete csíkok miatt mégis élénk, vibrál, mosolyra fakaszt és szívet melenget, pont mint a tavaszi lombfakadás. Plusz a gyártó volt annyira jófej, hogy arra is figyelt, hogy eltérő szín kerüljön a szegésekhez. Így aztán bátran vettem meg tanulókendőnek, nagyon jó volt ezzel próbálgatni a különböző kötésfajtákat, gyakorolni a tetszőket, rengeteget segített a csíkozás!

Tapintásra puha a kendő és bár nyúztam, rengeteget kötöttem vele, fontam és vasaltam is, ahogy a nagyoktól tanultam, nem volt nehéz dolgom, rettentően kezes volt már az elején is. Valamint hipergyorsan tört, így amikor az élet úgy hozta, nyugodt szívvel ajánlottam föl egy kezdő kendős és első babát váró ismerősömnek kölcsönbe. Érdekes módon picihez és nagy súlyú gyerekhez is megfelelő, sose éreztem különösebben a súlyt vele/benne, viszont a puhasága és könnyű kezelhetősége miatt akár minimanóval is tökéletes. Azt viszont nem árt tudni, hogy ez egy széles kendő, 75 cm-es, amit én speciel imádok, mert totyogót keskenyebbe kötni lehet ugyan és tudok is, de nekem kevésbé esik kézre, mint egy ilyen jó széles kendő. Ez viszont egyéni preferencia kérdése. A hossza mosás után 465 cm, ami kicsit rövidebb, mint amit használva szokott mutatni, de szépen visszanyúlik még vagy 10-15 cm-t összességében, így inkább hosszú 6-osnak tekinthető (ez minden kendőnél így van, normális tulajdonsága minden szövetnek :-) ) A vastagságadat engem is meglepett, de jó magyarázat arra, hogy miért is nem vág 10-12 kilóval sem.

Akkor foglaljuk össze: csodaszép kendő, csudajó kendő, olcsó is és a minősége is megfelelő. Pici és nagy gyerekhez is ajánlható, így ez egy valóban univerzális hordozó, tökéletes lehet olyanoknak, akik se halmozni, se folyamatosan eladni és vásárolni nem szeretnének. Ezek mind  olyan tulajdonságok, amik miatt bátran ajánlom bárkinek, aki kis befektetéssel szeretne a hordozós kor elejétől a végéig jó és biztonságos hurcihoz jutni.

lengyel szivárvány hordozókendő újszülött hordozása hosszú kendő szövött kendő Little Frog

2015\08\29

Didymos Amethyst Lilies Ramie Silk

Gyártó: http://www.didymos.de/

Érték: CAD $220.00

Hossz: 445 cm

Vastagság: 188 g/m2

Szövés: jacquard

Összetétel: 65% cotton, 15% silk, 20% ramie

Státusz: magánszemély tulajdona

Én mindig rákattanok valami izgi összetevőre, és igyekszem olyat tartalmazó kenőket próbálni. Volt egy selymes időszak is és mindenhol ilyeneket hajtottam. Gyöngyi Didymosa pont jó ütemben érkezett, nagyon örültem, hogy pont a kattanásomkor sikerült lecsapnom rá.

A kendő tapintásra valószerűtlenül puha, omlós. A színe élénk, a liliomok szinte táncolnak. A szegések azonosak, ebből a szempontból nem egy kezdőbarát darab. Viszont amennyire kezes és könnyű vele bánni, akár első kendőnek is szuper választás lehet. A csapása mindössze 20 centis, ami nagyon felhasználóbarát megoldás és különösen tetszett a középjelzést adó cetlin a "Mein Mittelpunkt" (a középpontom) felirat. Minden kötés előtt jót mosolyogtam rajta, imádtam :-)

11 kilós poronttyal próbálva érdekes tapasztalat volt. Azt tudtam, hogy a selymes kendők a bambuszhoz hasonlóan inkább kis súlyú gyerekhez megfelelőek, bár mindig van kivétel és erősen összetétel- és vastagságfüggő ez az elmélet. Ez a Didy egy keskeny (65 cm) és vékony kendő, így nagy súly (a 11 kiló már nagynak számít) alatt bár nem vág, de nálam csúszott. Bármennyire is feszesre kötöttem vele a batyut, nem túl hosszú idő után lelazul, számomra kényelmetlenné vált. Így bármennyire is imádtam kötni, kisebb belevalóm híján nem tudtuk túl sokat használni. 

Összességében egy csodaszép és álompuha kendő ez, de én csak újszülötthöz vagy 10 kiló alatti gyerekhez ajánlanám. Annak viszont tényleg álom, túlzás nélkül mondhatom, hogy megköti magát és nagyon-nagyon kényelmes kis kendő. Imádtam!

német selyem hordozókendő újszülött hordozása hosszú kendő szövött kendő Didymos ramie

2015\08\13

Segítség, vándor jött!

Újabban többször és több helyen is fellángol a vita a vándor hordozók kapcsán, miszerint a fogadók nem nézik át, nem (úgy) vigyáznak rájuk, nem vállalnak felelősséget a náluk történt gondokért, esetleg föl sem tűnik nekik az okozott károsodás. Ez nem túl jó helyzet, hiszen sokan csak ezen módszerrel juthatnak hozzá tesztalanyokhoz, esetleg különleges vagy drága hurcihoz és ha az adó oldal lelkesedése, és ezáltal kölcsönadási kedve megcsappan, rövid úton vége szakad a történetnek. Ami senkinek sem jó se rövid-, se hosszú távon. Ezért mi, az Anyalányagubanc és a Carrying the Free Rider blog írói összefogtunk, mivel mindketten elég nagyüzemben fogadunk és olykor küldünk is vándoroltatni hordozókat, hogy összeállítunk egy kisokost: mit illik és mit nem illik tenni és figyelni egy kölcsönhurcival kapcsolatban, mi van, ha baj történt, milyen hiba nem is hiba és különben is, mi mindenről értesítsük azonnal a tulajt.

Ideális esetben tudjuk, mikor, honnan és mit kell várnunk, ki a tulaj, ki küldi és kihez megy majd tovább tőlünk. Nincs ez mindig így, hiszen sokan nem tartják fontosnak értesíteni az embert a csúszásról (akár korábbi, akár későbbi küldésről van szó), nem tartják fontosnak küldés előtt megkérdezni, hogy egyáltalán otthon van-e az illető vagy tud-e hordozni stb. Így sokszor előfordul, hogy derült égből villámcsapásként éri az ember lányát a futár vagy az email: csomag érkezett.

Ha már nálunk van a kicsike, óvatosan bogarásszuk ki a csomagolásból és a gyönyörködés után a legelső dolgunk az kellene legyen, hogy átnézzük: mit kaptunk, minden rendben van-e vele, minden alkatrésze eljutott-e hozzánk. Az átnézést lehetőség szerint természetes fényben és fényképezőgép közelében kövessük el, hogy ha találtunk valamit, meg tudjuk mutatni a tulajnak: így kaptuk a hordozót, tud-e róla? Ezzel a kis időráfordítással le tudjuk védeni magunkat, hiszen az érkezéskor jelzett problémák így egyértelműen nem a mi számlánkra íródnak.

Na de mit kell nézni? Kezeljük most külön formázott hordozókat és a kendőket.

Formázott hordozó checklist

 • Van-e tárolózsák, egyáltalán volt-e hozzá
  • Ha volt, megkaptuk-e azt is
  • Van-e rajta folt vagy más hiba (lyuk, szakadás, szálkihúzódás stb.), ami biztosan nem direkt került rá
 • Ha tartozik hozzá átalakító, bővítő, plusz heveder, popópánt, alvócsuklya stb., azt megkaptuk-e
  • Ha tartozik és meg is érkezett a pakkban, van-e rajta bármilyen hiba
 • A hordozón van-e bármilyen hiba
  • folt, lyuk, szakadás, szálkihúzódás, szálszétcsúszás, varráshiba
 • A hordozó mindkét oldalát nézzük át, mert sok hiba nem látszódik a másik oldalról!

 

Kendő checklist

 • Van-e tárolózsák, egyáltalán volt-e hozzá
  • Ha volt, megkaptuk-e azt is
  • Van-e rajta folt vagy más hiba (lyuk, szakadás, szálkihúzódás stb.), ami biztosan nem direkt került rá
 • Ha tartozik hozzá bármilyen plusz alkatrész, pl. karikapárna vagy más, azt megkaptuk-e
  • Ha tartozik és meg is érkezett a pakkban, van-e rajta bármilyen hiba
 • A kendőn van-e bármilyen hiba
  • folt, szálszétcsúszás, szálkihúzódás, szálszakadás, lyuk, szakadás
 • A kendő teljes szélességét és hosszát nézzük át, lehetőleg mindkét oldalon, mert sok hiba nem látszódik a másik oldalról!

 

Hibák, amikkel találkozhatunk a vándor kendőkön és hurcikon

Abból indulunk ki, hogy a tulajdonos eleve hibátlan hordozót küldött vándorútra, tehát az alap hibákat nem taglaljuk most, csak azokat, amik használatból eredhetnek:

Szálkihúzódás

Kendőkön és kendőből varrt hordozókon találkozhatunk vele. Elég gyakori jelenség, klasszikus értelemben nem számít sérülésnek, mivel könnyen orvosolható. Ügyes kezek és jó szem, meg egy tű kell a visszadolgozásához, de aki nem meri, az szakemberhez is küldheti javításra, általában párszáz forint a költsége. Persze azt senkinek sem ajánljuk, hogy a vándornak otthon nekiessen, csak nem árt tudni, hogy nem a világvége. Lazább szövésű kendőnél szinte borítékolható, hogy meg fog történni, bármi előidézheti, kikerülni nemigen lehet.  Így néz ki gyémántsávoly kéziszövésű kendőn, illetve jacquard kendő esetén a kis kihúzódás:

 

 


Durva, nagyobb kihúzódás is van, ilyenkor már semmiképp ne kössünk a kendővel, hanem azonnal vegyük fel a kapcsolatot a tulajdonossal, ugyanis a szálhúzódásból könnyen lesz szakadás, ami már nagyobb baj.

Szálszakadás

Ezt a sérülést valamilyen mechanikai hatás okozza, tehát a kendőanyag beleakad valamibe, ami kitépi a szövetből a szálat. Látható és észrevehető helye van, biztos, hogy ha ilyen van a kendőn, az nem kerüli el a figyelmünk , gyakran a lebegő, kihúzott szál is kilóg, ha nem tépődött ki. Fontos, hogy ilyenkor ne vágjuk le. Ez durva hiba, ne kössünk a kendővel, szóljunk a tulajnak!

Szálszakadás Lujzus kolibri

(Könnyű összekeverni viszont egy nem hibának számító dologgal, mégpedig az eldolgozott szálvéggel. Ez kéziszövésű kendők esetén gyakoribb, és nem számít hibának. A szakadt szál általában hosszan kilóg és látszik a hiányának a helye, vagy egy lyuk, míg az eldolgozott szál maximum icipici helyen kilóg a szövetből.)

Foszlás, bolyhosodás

Anyagfoszlás, ez is csak durva igénybevételtől alakulhat ki, enyhébb vagy durvább dörzsölés hatására. Ha csak egy helyen van bolyhosodás, az számít hibának, ha egyenletes, akkor valószínűleg az anyag tulajdonsága. Foszlás esetén semmiképp ne kössünk, bolyhosodásnál még belefér, de itt is, mint mindig, előtte egyeztessünk a tulajjal.

Anyag-szétcsúszás

Néha elfordul a kendőkkel, hogy erős igénybevétel esetén szétcsúszik a szövésük

 

 

Hordozókon például akkor ha nagyon nagy erőhatásnak volt kitéve a szövet (fent: a cipzárat valószínűleg hordozás közben húzták be), illetve kendőknél akkor szokott megtörténni, ha kötés előtt nem kapott beavató mosást a kendő, ellenben intenzíven hordoztak vele vagy nagyon meghúzták a szövetet. A kötést ezekkel már semmiképp nem javasoljuk. Egyrészt tovább terjed a szétcsúszás, másrészt ott már meggyengült az anyag, nem biztonságos. A hiba talán javítható, de lehet hogy nem, a mértékétől függ.

A varrás (szegés) hibája

Bármilyen típusú hordozóval előfordul, hogy felfeslik a varrás, ez általában nem a használó hibája, normál használatban is elfordul. Kendőn a szegés, a középjelzés varrása szokott fesleni, hordozón pedig a szélvarrások, gomblyukak, de bármi. Célszerű minél gyorsabban javíttatni, hogy hordozásra alkalmas-e még a hurci, azt a feslés helye dönti el. Nyilván egy leesni készülő középjelzés, vagy egy gomblyuk varrás még nem nagy probléma, de ha egy csat vagy karika bevarrása kezdi megadni magát, az már nagyobb.

Folt

A hibák közt taglaljuk, bár nem klasszikus értelemben az, viszont ha kivehetetlen, akkor bizony el kell könyvelnünk a veszteséget. Talán foltot a legkönnyebb ejteni a kendőn akaratlanul és néha észrevehetetlenül, ezért is nagyon fontos, hogy az érkező kendőt is tüzetesen átnézzük, hiszen lehet rajta.

Konkrét szakadás, lyuk

lyuk LF labradorite 

Nem számít hibának, de hihetjük annak

Alapból a tulajdonosnak illik ezekre felhívnia a vándort fogadók figyelmét, de elképzelhető, hogy neki sem tűnt fel, illetve, mivel klasszikus értelemben véve nem hibák, nem tesz róluk említést:

Szövéshibák

Szálhiány, szálugrás, dupla szál, nagyobb göb, csomó. Minden, amitől általában egy kendő másodosztályú. Ezekről egyeztessünk a tulajjal, nem használatból eredő hibák, esztétikai hiányosságok csupán.

Szálugrás LL CoffeeLace

Varráshiba

nem foszlás, hanem hibásan megvarrt rész. Teendőt nem igényel, a tulaj valószínűleg tud róla, de azért rákérdezhetünk.

Szegés alól kibújó szálvég

Nagyon gyakori dolog, bármikor elfordulhat a használat során. Nem hiba, hiszen a szegés alatt marad. Ha biztosak vagyunk benne, akkor teendőt nem igényel, kihúzni nem szabad. A szegés mentén le lehet vágni, de ez csakis a tulaj hatásköre.

Szövési, illetve anyagjellegzetességek

Bizonyos, főleg atlasz szövésű jacquard kendőknél tapasztalhatjuk, hogy olyan a minta a kendőben, mintha egy pár millimétert „el lenne csúszva”. Ez nem hiba, szövési jellegzetesség, nem összetévesztendő a szétcsúszott szálakkal.

Bizonyos anyagösszetételű kendőkön (pl. len, kender, vadselyem) előfordulnak göbök, vastagodások, amik az adott szál jellegzetességei. Ehhez kell némi tapasztalat, hogy tudjuk, melyik anyagnál mi számít normálisnak. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mit is látunk, egyeztessünk a tulajjal, ő bizonyára tudni fogja.

szövési jellegzetesség nemhiba 

Festési hiba, egyenetlenség

Festett kendőknél vagy abból készült hurciknál fordul elő, hogy van bennük festési hiba, ezt könnyű összekeverni néha folttal, de van, hogy teljesen egyértelmű. Ezzel is nyugodtan forduljunk a tulajhoz, ha ilyet látunk festett kendőn.

festési egyenetlenség oscha 

Akkor most térjünk rá arra, hogy hogyan is illik bánni egy kölcsönhordozóval? Ugyanis a vándorok más tulajdonát képezik, még ideiglenesen sem a miénk, így nem bánhatunk velük úgy, mintha saját lenne. Itt erősen megoszlanak a vélemények, mindenki máshogy használja a saját és a kölcsön hordozókat. Míg A-nak belefér a saját cucc plédként való használata, B még a lakásból sem szívesen viszi ki azt. Kölcsönnél pedig ez csak hatványozódik, hiszen a máséra jobban odafigyelünk, így egészen extrém védelmi megoldások is születhetnek.

Általánosságban azt kell elmondani, hogy az ember a saját dolgaival azt csinál, amit és ahogy jónak lát, máséval pedig azt, amit a tulaj megenged. De ha nincs minden kőbe vésve, akkor is van egy általános illemkódex:

 • Erkölcsi és anyagi felelősséggel tartozol a nálad lévő hordozóért mindaddig, amíg az utánad következőhöz vagy a tulajhoz oda nem ért!
  • Ez többnyire az esetleges javítási vagy tisztítási költséget szokta jelenteni, ha kiderül, hogy a hiba nálad történt (vagy nem bizonyítható, hogy nem nálad), de volt már rá példa, hogy a tulaj a hordozó teljes vételárát kifizettette a fogadóval. Előzetes megbeszélés tárgya ez is!
 • Ne csinálj semmi olyat, ami a hordozón foltot vagy maradandó szagot hagyhat!
  • dohányzás
  • sütés-főzés (főképp a fröcsögős, zsíros-olajos, színes, szagos ételekről van szó, nem egy adag rizsről)
  • evés (csöpögős, kenődős, színes, ragacsos, zsíros-olajos stb.)
  • ivás (színes, ragacsos dolgok elsősorban, amit sok gyerek imád, a vízzel nincs baj)
  • nedvesen továbbküldés -> dohosodást okoz (ha mosni kellett esetleg, vagy víz érte, de még nem száradt meg 100%-osan) Inkább csússzon egy napot, az a kisebbik rossz.
 • Figyelj rá, hol és hogyan kötsz!
  • A kendők és a kötözős hordozók (mei tai, pod, félcsatos és társai) óhatatlanul is leérnek kötés közben a földre. Ezt a tulaj is tudja. Viszont nem mindegy, hogy egy kiköpött rágóba ér bele, olvadt bitumenbe vagy éppen száraz porba.
  • Ha a tulaj megszabta, hogy nem viheted kültérre a hordozóját, tartsd tiszteletben a kérését, hiszen az övé a nálad lévő cucc!
 • Figyelj oda, hol és hogyan tárolod a hordozót!
  • pl. elég bosszantó lehet, amikor a saját gyermek üres vászonnak tekint és valami csodás színű filctollal alkot egy drága és mindenképpen világos színű kendőre, így praktikus ezeket a bakikat megelőzni
  • vagy ha a lakásban élő kutya, macska, aranyhörcsög stb. fészkeli be magát a kupacba és közben huzigálja ki és rágcsálja a szálakat…
 • Ne add kölcsön és ne vidd nyaralni a hurcit a tulaj tudta és engedélye nélkül!
 • Ha bármi rendellenes dolog történt, értesítsd a tulajt, mielőtt bármit is teszel!
  • Ez nagyon fontos, hiszen pl. egy egyszerű mosással akár végérvényesen is tönkre lehet tenni egy hordozót, és ilyenkor jogosan fizetteti ki a tulaj a teljes vételárat, ami igencsak borsos is lehet.
 • Készíts képeket a hordozóról akció közben, azt nagyon szokták szeretni a tulajok :-)
 • Ha eljött a továbbítás ideje, értesítsd az utánad következőt, hogy mehet-e a csomag és egyeztessetek adatokat és postázási módot vagy éppen személyes átadást!
 • Továbbítás előtt nézd át ismét a hurcit, hogy biztos lehess abban, hogy hibátlanul/újabb hibák nélkül megy tovább tőled a hordozó!
 • Alaposan csomagold be, legalább egy vízzáró (=nem lyukas) zacskóba is tedd bele a hurcit, hogy szállítás közben biztosan ne essen baja! Előfordul, hogy eláznak a csomagok szállítás közben, tudunk ilyen módon használhatatlanná vált hurciról is...
 • Ha továbbítottad a csomagot, küldj követési számot a címzettnek és praktikusan a tulajnak is, hogy tudja, éppen hol jár a hurcija!

Van olyan, amikor a tulajdonos egyedi, számunkra furcsának vagy extrémnek tűnő szabályokat szab. Ezeket nem hogy illik, hanem kötelező betartani, mert azért határozták meg őket, hogy az az adott dolog ne legyen vita tárgya! Sose feledd: vándor fogadni nem kötelező, ha viszont bevállalod, a szabályok is kötelezőek rád nézve!

Többször előjött már a foltok és a mosás kérdése. Bármi is történt, akár érkezéskor, akár nálunk, azonnal értesítenünk kell róla a hordozó tulajdonosát és vele egyeztetve csinálhatunk csak bármit a hurcijával! Ha megbeszéltük, hogy mosható, ki kell térni a mosás hőfokára, a használandó mosószer típusára (sokan csak speciális mosószerekkel mosnak hordozót, mások viszont bármivel, ami folyékony és nagyon nem mindegy, mit is öntünk milyen anyagú hurcira!), az öblítés milyenségére (öblítőt használni mindennél tilos, az ecettől károsodhat néhány anyag, a mosóparfüm, illólaj stb. illata pedig sokaknak zavaró lehet). Illetve az sem mindegy, hogy kézzel vagy géppel mossuk-e, hogy tervezzük szárítani (van, amit csak fektetve szabad, mást szárítógéppel is lehet), sőt, a vasalás ténye és hőfoka is megbeszélés tárgya. A lényeg, hogy minden apró mozzanatot egyeztessünk le, ezáltal mindkét fél megnyugodhat, hogy nem történik semmi visszafordíthatatlan a hordozóval.

Azt sose felejtsd el, hogy minden babahordozó egy, a mindennapjainkat segítő eszköz, egy használati tárgy, amit arra szántak, hogy gyereket hurcoljunk benne. Nem egy múzeumi darab, bár néha az ember úgy tekinthet egy-egy különösen drága vagy ritka darabra. Bizony rendeltetésszerű használat közben sokszor előfordulnak balesetek: lebukja, lehányja, lepisili, lekakilja, csorog a nyála, megrágja, kihúzza a szálat a körmével, beleesik a pocsolyába, beleakad a bármibe stb. Ezekkel mindenki tisztában van. Viszont bármi is történt, haladéktalanul közölni kell a tulajdonossal és meg kell kezdeni a probléma elhárításáról való egyezkedést. Nem fogja senki leharapni a fejed, balesetek bárkivel történhetnek és történnek is. De vállald, szólj róla, ne hallgasd el, mert úgyis kiderül! Ha nem nálad, másnál vagy legkésőbb a tulajnál, de rejtve nem marad.

Vigyázzunk együtt a vándorokra, ezért is született most ez a közös poszt, mert közös érdekünk, hogy mindig legyen, aki szívesen ad, szívesen kap!

A posztot itt is olvashatod: Anyalányagubanc

 

Kis Reni és Tóth-Hemela Judit

high end ajánlás pod csatos vándor hordozókendő onbuhimo hordozás tradicionális shorty onbu SSC WAHM formázott hordozó újszülött hordozása karikás kendő hosszú kendő rugalmas kendő félcsatos podegi mypod inverz félcsatos ring carry szövött kendő rövid kendő kéziszövött MT-Pod ring tai

2015\08\01

Oscha Mexica Jadis

Gyártó: http://www.oschaslings.com/

Érték: £ 140

Hossz: 485 cm

Vastagság: 285 g/m2

Szövés: jacquard

Összetétel: 50% cotton, 50% hemp

Státusz: magánszemély tulajdona

Egy szép áprilisi napon összegyűltek az anonimok, hogy pár órán keresztül önfeledten függjenek és tobzódjanak a szebbnél szebb kendőkben. Sikerült úgy alakulnia a napnak, hogy a pöttömtörpénk nélkül mentem, így ahhoz, hogy próbálni tudjak, kölcsön kellett vennem egy hordozós babát. Érdekes élmény volt, ezelőtt még sosem kötöttem babával :-)

Ez a kendő egészen különleges volt, a mintája látszódott is, meg nem is, a felülete fénylett is meg nem is... Azonnal rácsaptam. Jó széles volt és iszonyatosan hosszú. Megszenvedtem vele, mire belevarázsoltam a babát, de ez az én saram, nem írhatom a kendő számlájára. Egészen kezes, de még bőven törendő kenőként ismertem meg és csak remélni mertem, hogy valaha még összehoz minket a sors.

A sors összekapta magát és ismét egymásba botlottunk a kicsikével, immáron Klári jóvoltából :-) Egy ideig csak nézegettem és mivel szokás szerint hurcidömping volt nálam, ez mindig csak maradt. Aztán egyik nap erre esett a választás, elmentünk könyvtárazni. Persze útközben beájult a ded vagy két órára, így a hosszútávú batyuzásról is kaphattam képet. 1,5 óra elteltével már nem volt túl természetes a mosolyom, de útközben nem tudtam lerakni aludni, így maradt ahol volt. Igaz, nem éppen a batyu a legmegfelelőbb kötés egy hosszú hatos kendőhöz, de nem tehetek róla, nekem az a legkönnyebb és legkényelmesebb :-)

A kendő összességében csodaszép, csúcsszuper alkalmi kendő lehet belőle, de sportos öltözékhez is tökéletesen idomul. A világoskékes szürkés színe néha világítani/csillogni látszik, nekem ez rettentően tetszett benne, különleges. Tapintásra vékony, de a felerész kendertartalom miatt szuperül tart. Viszont a tapasztalataim alapján kicsi, könnyű gyerekhez nem igazán ajánlanám.

skót kender hordozókendő hosszú kendő szövött kendő Oscha

2015\08\01

Pollora Candyland Almos

Gyártó: http://www.pollora.com/

Érték: € 89,25

Hossz: 332 cm (rövid oldalon)

Vastagság: 212 g/m2

Szövés: jacquard

Összetétel: 28% cotton, 72% linen

Státusz: magánszemély tulajdona

A nem túl távoli múltban láttam az egyik csoportban egy magyar anya örömködését, miszerint a Pollora pályázatán az ő terve nyert és leszövik az általa tervezett kendőt. Nézegettem a muffinokat és mindenféle cukros bigyókat, amiket rajzolt, tényleg tetszetős kompozíció lett, örültem az örömének. Aztán pár héttel ezelőtt Réka hozzám vágott egy kendőt, hogy ki akarom-e próbálni, magyar anya tervezte. Mint azt már sokszor leírtam, ezeknek az ajánlatoknak nem tudok ellenállni :-D

A kapott kendő a Candyland kék változata (létezik belőle egy Bonbon fedőnevű rózsaszín is) és egy hetes kendőből vágott batyunyi maradék, egyik végén a gyári csapással, a másik egyenesre lett vágva. Első ránézésre az élénk, ragyogó színek fogtak meg, ami egy lila-zöld összeállítás esetében eléggé meglepő volt. Tapintásra vékony, puha, omlós anyag és a döbbenetet csak fokozta, amikor megnéztem az összetételt. 72 % lent tartalmaz, de az addigi nem túl intenzív használat ellenére sem akart megállni a sarokban. Fogalmam sincs, hogy csinálja, de valamit nagyon tud :-)

Jött a főpróba: haza kellett hozni benne a 11,5 kilós pöttömöt, aki az alvásidőt elérve kezdett rohamosan nyűgösödni. Mivel akkor épp ez volt az egyetlen rövid kendő nálam, ezzel kötöttem batyuba, majd kötés közben drukkoltam, hogy a vékonysága miatt ne vágjon, mert belepusztulok hazáig :-) Alaptalan volt a félelmem, ez a kendő nem vág :-) Ráadásul az álommanók is jól dolgoznak benne, mert egész gyorsan lenyugodott és elaludt a pöttöm a hátamon.

A 73 cm-s szélesség számomra pont megfelelő a rendelkezésemre álló totyogónkhoz, de mivel puha, vékony és nagyon könnyen köthető kendőről van szó, pici babához is bátran ajánlanám (ott viszont ez egy picit sok lehet, de sose kötöttem még valódi újszülöttel, csak demobabával, nem tudom, valójában mennyire zavar a széles kendő, egyáltalán zavaró-e). A hossz kérdése itt most nem mérvadó, mert egy vágott kendőről van szó, de egy 4,2 m-es ötöst szívesen elfogadnék belőle. A szegések eltérőek, pont úgy jön ki a minta, így még kezdőbarát is. A minta magáért beszél, én bevallom, beleszerettem, pedig nem vagyok cukorfüggő :-)

Összegezve nekem ez nagyon kéne. Nagy gyerekhez szuper kis nyári kendő, szellős, könnyen köthető, fényes és élénk, ugyanakkor nem hivalkodó, picihez meg a vékonysága miatt lehet jó. Hatalmasat csalódtam az előítéletem miatt, pozitív irányban, hiszen egy ekkora lentartalomtól nem ilyen puhaságot vártam. Nem sértődnék meg, ha valaki nekem adna egy ilyet, ígérem, nem dobnám ki :-) 

magyar német hordozókendő len shorty újszülött hordozása szövött kendő rövid kendő Pollora

2015\07\27

Kiskise fürdős kendő

Gyártó: http://www.kiskise.com/?categoryId=40287

Érték: $ 15-30

Hossz: 200 cm

Szövés: "kamionos trikó :D"

Összetétel: 100% polyester

Státusz: saját

Tavaly nyáron, a nyaralás tervezésekor igencsak bajban voltam: hogy is menjünk el nyaralni egy leendő 8 hónapossal úgy, hogy nem kérjük a minden kisgyerekes vendég által használt kis kádat, ülni és állni még nem tud a gyerek és csak zuhanyzó van? Ekkor jött az egyik csoportban az ötlet: rendeljünk közösen fürdős kendőt! Beszálltam és nyaralás előttig pont el is küldte a kis kínai a messzi keletről.

A kendő első ránézésre vicc kategória. Mindene műanyagból van, még a karikapár is, az anyag tapintása erősen olcsó, sötétben szikrázó otthonkára emlékeztet. Itthon tartottunk egy száraz főpróbát, mert nem mertem elhinni a gyártói ajánlást, miszerint ez a gyerekkori emlékeket felidéző kamionos trikó és a műanyag karika elbír egy 8 kilós (a gyártói max. 15 kg) gyereket. Az anyag csúszott veszettül, de írták is, hogy szárazon nem tart, csak vizesen, így bepakoltuk a kis szütyőt is a hátizsákba és elutaztunk nyaralni. Az első fürdés előtt még para volt, de amint víz érte az otthonkát, egy millimétert sem mászott semerre, vígan tartotta az életében először zuhanyzó és a vizet folyton elkapni akaró pöttömöt :-)

A nagy sikerre való tekintettel megtartottuk a vicces kendőt és idén, a másfél éves, majd' 12 kilós totyogónál is bevetettük, igaz, már nem zuhanyzáshoz kellett, hiszen már fut a kicsike, hanem a Balaton tengernyi vizéhez. Nekem nem szimpatikus a naphosszat a 10 centis, 35 fokos sekélyesben toporgó totyogó, így mi a mélyebb vízben pancsoltunk, labdáztunk, hínárt fogtunk stb. Mindezt nem max. kézben tartva kivitelezhettem volna, de azt nem tartom feltétlenül biztonságosnak, főleg egy 120-140 centis vízben (a delikvens esetünkben 84 cm). Láttunk sok, úszó bébikompszerű úszógumiban lebegő, hasonló méretű gyerkőcöt, akik élvezték a vizet, de esélyük sem volt kézzel pacsálni, mert annyira széles volt körülöttük a műanyag. Nekünk ez a megoldás tökéletesen bevált. 

A műanyag karikáktól nem kell félni, semmi bajuk sem lesz használat közben, viszont azt mindenképp észben kell tartani, hogy ez a hordozó kizárólag vízben biztonságos, szárazon való hordozásra nem alkalmas. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy a strandon nem köthetem bele a gyereket addig, amíg elsétálok a vízig. A vékony műszálas kendő hipergyorsan szárad, csak a karikáknál és a rávarrt szütyőnél kell több idő, ahol többrétegű az anyag. Plusz mellette szól az ára is, mert nem kell túl sokat befektetni, hogy legyen ilyen otthon.

Merem állítani, hogy ez a cucc az egyik legnagyobb találmány, amivel gyerekezős másfél évem alatt találkoztam! Pici, állni, járni nem tudó gyerekhez nyaraláshoz, wellnessezni, élővízhez, nagyobb gyerekhez élővízzel való ismerkedésnél, hullámok megismertetésénél... Sokféle helyen használható, nálunk már másodjára mentett életet, de legalábbis nyaralást :-)

hordozókendő karikás kendő fürdős kendő Kiskise hordozás vízben

2015\07\11

Ellevill Gaia Rainbow

Gyártó: http://www.ellevill.com/en

Érték: 940 NOK

Hossz: 490 cm

Vastagság: 209 g/m2

Szövés: jacquard

Összetétel: 100% cotton

Státusz: magánszemély tulajdona

Furcsa dolog történt az egyik nagy babahordozós Facebook-csoportban: valaki a blogom alapján kezdte keresni az írót. Viszonylag gyorsan megtalált és legnagyobb meglepetésemre megkérdezte, hogy kipróbálnám-e a kendőjét és írnék-e róla, mert látja a listámban, hogy ilyen még nem járt nálam. Megegyeztünk a feltételekben és pár nap múlva már hozta is a futár a cuccot.

A dobozból kivéve egy csodaszép szivárvány vigyorgott rám, hívogatóan pihepuhán. Az már elsőre is szembetűnő volt, hogy mennyire hosszú a csapás, de a méréskor még egyszer meglepődtem rajta, ui. 80 cm-t mértem.Mint a próbák során kiderült, ez kötéskor rettentően zavaró tud lenni, ráadásul fölösleges is az ekkora lógattyú, mert ha valaki hozzánk hasonlóan a mindennapokban használná, közlekedéskor eléggé balesetveszélyes tud lenni. Ha meg eldugom, akkor meg minek, ugye?

A minta annyira nem fogott meg, de a színei csodálatosak. Messziről és képeken csodaszép élénkek, erősítik egymást, közelről viszont kicsit halványnak tűntek. A kendő tapintása csodálatos, puha, ölelős, nagyon könnyű vele dolgozni. A 70 cm-s szélessége is kedvemre való volt, de a csapások... Minden egyes kötéskor csak húúúúúztam és húztam, tettem innen oda, vettem onnan ide. Kényelmetlen volt, na. Ráadásul mivel csapással nem kötünk (azt mondják az okosok, hogy nem a legbiztonságosabb úgy a kötés, úh. ehhez tartom magam én is), teljesen kihasználhatatlan az a 160 cm kendőrész. A kendő vékonysága miatt a csomó nagyon kicsi és csinos, tetszetős. Viszont a vékonysága miatt nekem annyira nem jött be a 11 kilós gyerkőccel. Engem vágott. Viszont Hóvirágot egész szépen bele tudtam kötni, ami külön öröm számomra, hiszen a hordozóbabás kötések mindig sokkal nehezebbek, különösen ha az ember 10 kiló és 74 cm fölötti, együttműködő belevalóra szakosodott :-)

Összegezzünk. A kendő csodaszép, kezes, vékony, szellős, vidám színű és erősen kéne a szivárványgyűjteményembe. A csapáshosszon én mindenképp rövidítenék, ha az enyém lenne, nem is értem a gyártó szándékát vele. A vékonysága és kezessége miatt viszont elsősorban pici vagy kisebb súlyú nagy gyerekhez tudnám elképzelni. Viszont ezt megcáfolandó van pár ismerősöm, akik a miénknél nehezebb gyereket is még ennél is vékonyabb szövött kendőkben hordoznak, mert nekik csak az a kényelmes. Ennyire mások vagyunk mi emberek! A próba lehetőségéért viszont mindenképpen nagyon hálás vagyok, jó élmény volt :-)

szivárvány norvég hordozókendő újszülött hordozása hosszú kendő szövött kendő Ellevill

2015\07\10

Elena Slings Droplets Rose

Gyártó: http://elenaslings.com/

Érték: € 97

Hossz: 377 cm

Vastagság: 280 g/m2

Szövés: jacquard

Összetétel: 100% cotton

Státusz: teszter

Egy napon, mikor Micimackónak semmi dolga nem akadt... Na akkor (is) beszélgettünk egyik kedvenc hordozási tanácsadómmal, Beával, és mesélte, hogy megy hozzá egy vadiúj magyar kendőgyártó tesztere és hogy lenne-e kedvem utána kipróbálni a kendőt, mert beszél a tulajjal, hogy mit szólna hozzá. Nem sokkal később pittyent is a telefon: Anett írt, hogy tesztelném-e a kendőjüket? A szokásosan lelkes választ kapta ő is a kérdésére: naná! Nagyon vártam ezt a kendőt, a minta eléggé tetszett már a tanakodási, tervezési fázisban is, így kíváncsi voltam, milyen lehet leszőve. 

Párszor kötött, töretlen kendőt kaptam, ami meg is látszódott rajta. Kicsit munkás darab, de nem mondanám kezelhetetlennek, sőt. Csak nem olyan omlós, simulós, mint azt elvárná az ember egy pamut kendőtől, de hát újonnan ez bőven belefér! A színe fényképezhetetlen: a felvetés halvány sárga és halvány zöld csíkos, a keresztszál pedig sötét rózsaszín és halvány sárga. Összhatását tekintve a színválasztás nem az én világom, de ízléseken nem érdemes vitatkozni, hiszen mindenkinek más tetszik.

A hossza pont jó volt batyuhoz, de a 63 cm-s szélesség nekem egy kicsit kevés. De én köztudottan a széles kendőket szeretem :-) Elvittük sétálni a kendőt, majd' egy órát hordoztam benne egyhuzamban, batyuban. A 11 kg nekem kicsit nehéz volt benne és az újrakötés is csak minimálisan javított ezen, ami a vastagságadatot figyelembe véve kicsit meglepő volt. Viszont ebből is látszik, hogy egy adat semmire sem garancia, hiszen befolyásol a betörtség mértéke, a minta sűrűsége, a szövés, az alapanyag... Ha pedig minden stimmel, ott az egyéni változatosság és az aktuális fizikai állapotunk :-) A második hosszabb utunkon annyira már nem éreztem nehéznek és nyilván tört is addig a kendő, úgyhogy valószínűleg az volt a bibi. Viszont tanúsíthatom, hogy sálként is használható a négyes kendő és még jól is néz ki ;-)

A két oldal eltérő, a szegések is, így kezdőknek is bátran ajánlható, mert segít a kötésben. Valamint a keskenysége miatt akár pici babához is jó lehet. Ott viszont csak alapos törés után lehet majd jól, pontosan és könnyen kötni vele, mert a belevaló kis súlya nem segítség egy töretlen kendőnél. Már egy vasalás és fonás után ég és föld volt a különbség, ezért kíváncsi lennék rá, hogy milyen valóban rommá törve. Alapvetően jó kis kendő, szuper munkát végzett mindenki, aki részt vett a létrehozásában. Az, hogy a színével nem vagyok kibékülve, pedig az én bajom, a használati tulajdonságait nyilván nem befolyásolja :-)

magyar hordozókendő WAHM hosszú kendő szövött kendő Elena Slings

2015\07\09

Maraya SSC 2, avagy a kendős csatos

 Gyártó: http://www.maraya.hu/

Érték: 20000 Ft + kendő

Állítható a body?: igen

Státusz: vándor

Ha egyszer egy üzlet beindul... Akár ezt is mondhatnám, hiszen a három különböző Maraya vándor 3, egymást követő héten jött hozzám. Nem is néztem az időpontokat, amikor több hónapja feliratkoztam, csak az üres helyeket kerestem. Így alakult. Viszont így tökéletes képet kaphattam a Maraya csatosairól és szuperül össze tudtam hasonlítani őket.

Az állítható, hordozókendő-eredetű body mindig plusz pont nálam egy formázott hordozó esetén. Ennek a hurcinak az alapja Little Frog Bixbite, a fekete részek nem kendősek. A body szélessége tépőzárral és behúzóval, fokozatmentesen állítható, a magassága pedig két állásban változtatható, ebben cipzár segít. A body legnagyobb szélességének 40 cm-t mértem, ami a jelenleg rendelkezésre álló próbagyereknek ( :-) ) pont jó volt. Ez elég rosszul érintett, mert a body magassága még bőven növelhető lenne, így talán egy pár bővítőfüllel még tovább ki lehetne tolni a használhatóságot.

A derékpánt első tapintásra ijesztően merevnek és keménynek tűnik a tartását adó, sűrű polifoam-ra emlékeztető anyag miatt, de felvéve hatalmas csalódás. Pozitív csalódás! Ugyanis nem hogy nem nyom, de ennél kényelmesebb derékpántot keveset próbáltam. Plusz szuperül vezette rá a súlyt az altestemre is, ami nem hátrány, ha az ember totyogót hordoz. Pláne ha az a totyogó ugrál is közben :-)

A vállpántok a body oldalába csatlakoznak, ami az én testalkatomhoz sajnos már nem passzol. Ugyanaz a probléma merült föl itt is, mint pár hónapja minden más, hasonló kialakítású csatosnál: nincs annyi heveder, hogy megfelelően feszesre tudjam húzni a hordozót. Így csak kompromisszumosan tudok vele hordozni, vagyis a gyerek kicsit kileng oldalra mozgáskor. Ez biztonsági szempontból nem gond, hiszen le nem tud esni, de nekem kényelmetlen hosszú távon, sokkal többet kell ellensúlyoznom, ami fárasztó. Ráadásul a vállpántok végén lévő csat is pont rossz helyre, a karom alá kerül így, ami elég kényelmetlen tud lenni. De ez egy vándor hordozó volt, egyénre szabottan bármi bármennyire megváltoztatható, ezért is jó próbálni ;-)

Az alvócsuklyával az előzőekhez híven, itt sem voltam kibékülve. Benji kitett kézzel hordozódik már egy ideje, így a body teteje a hóna alatt van. Oda köthető az alvócsuklya is. De mivel az kicsi és betett kezes gyerkőcre méretezett, így a mi esetünkben esély sem volt rá, hogy rendeltetésszerűen használjuk. Ez is egyén- és szokásfüggő, valamint bármikor kérhető nagyobb vagy más kialakítású csuklya hozzá.

Értékeljünk. Az egyik legkényelmesebb csatos volt összességében, amit az utóbbi időben próbáltam! Annak ellenére, hogy nem tudtam rendesen meghúzni, nagyon sokat használtuk az egy hét alatt, amíg nálunk volt a vándor. Tetszett a színe, tetszett a kényelme és a mobil csuklyánk miatt fejleesési problémánk sem volt :-) Egy ilyen hurcit szívesen szabatnék ránk, mert amit bizonyított, az nekem igen csak tetszett!

magyar csatos vándor SSC WAHM formázott hordozó Little Frog Maraya

2015\07\07

Tula SSC (csatos)

Gyártó: http://www.tulababycarriers.com/

Érték: standard $149-től, toddler $169-től

Állítható a body?: nem

Státusz: teszter

image064

 

A hordozós világban nyitott szemmel járva óhatatlanul is felfigyel az ember egy-egy márkára, amit mindenki sztárol, mindenki olyat szeretne, áradoznak róla, akiknek van vagy csak próbálták és nem igazán lehet használtan kapni. Ilyen például a Tula is. Mivel számomra megfizethetetlenül drága és nem állítható csatosról van szó, nem tudtam mire vélni ezt a nagyfokú hype-ot, ami körbelengi ezt a hordozót. Így amikor lehetőségem nyílt egy gyors próbára, nagyon-nagyon kíváncsian és izgatottam vágtam bele: mit tudhat ez a csatos, ha ennyi embert, köztük több tapasztalt tanácsadót is a rabjává tett?

Kezdjük a számszerű tényekkel. A Tula két méretben gyárt csatosokat: standard és toddler (=totyogóknak való) van belőle. A standard csatos body-ja 37 cm széles és 39 cm magas, a toddleré 48 cm széles és 45 cm magas. MI a kisebbiket próbáltuk Benjivel, aki 10 kg és 76 cm volt akkor. A derékpánt széles, kényelmes, jól állítható és nekem kb. koppra húzva volt jó. A vállpántok erősen és hosszan párnázottak, a body oldalába csatlakoznak. Nálam ezen vérzett el a történet. Ugyanis a hosszú párnázás miatt nem tudtam kellően feszesre húzni a vállpántokat, így a gyerek szinte lifegett a hátamon és a bodyba csatlakozás miatt kényelmetlen volt hónaljban. Az én testalkatommal nem kompatibilis ez a hordozó, hiába a hype és a rózsaszín köd, nem mindenkinek jó ez sem.

A standard hurci body-jának szélessége kicsit már kicsi is volt Benjinek, így amint lehetőségünk nyílt rá, kipróbáltuk a toddlert is. Az viszont annyira óriási, hogy fel sem tudtam rendesen kötni benne szegénykémet. Kb. spárgáznia kellett volna az akkor 11 kg-s és 82 cm-s porontynak. Ráadásul a vállpántok párnázása annál is pontosan ugyanolyan, mint a standardnél, így abban is lötyögött a hátamon a gyerek.

Konklúzió: nem mindenkinek jó az, ami sokaknak jó és sokan imádják, próbálni kell. A Tula is egy egyszerű csatos, semmivel sem jobb vagy rosszabb, mint a társai, csak egy márka a sok közül. Arra nem jöttem rá, miért övezi ekkora mámor a tulajok részéről, ui. engem nem győzött meg, nekem nem volt jó. De ilyennek is lenni kell, nemdebár? 

amerikai csatos SSC formázott hordozó Baby to Go Tula