Segítség, vándor jött!

Újabban többször és több helyen is fellángol a vita a vándor hordozók kapcsán, miszerint a fogadók nem nézik át, nem (úgy) vigyáznak rájuk, nem vállalnak felelősséget a náluk történt gondokért, esetleg föl sem tűnik nekik az okozott károsodás. Ez nem túl jó helyzet, hiszen sokan csak ezen módszerrel juthatnak hozzá tesztalanyokhoz, esetleg különleges vagy drága hurcihoz és ha az adó oldal lelkesedése, és ezáltal kölcsönadási kedve megcsappan, rövid úton vége szakad a történetnek. Ami senkinek sem jó se rövid-, se hosszú távon. Ezért mi, az Anyalányagubanc és a Carrying the Free Rider blog írói összefogtunk, mivel mindketten elég nagyüzemben fogadunk és olykor küldünk is vándoroltatni hordozókat, hogy összeállítunk egy kisokost: mit illik és mit nem illik tenni és figyelni egy kölcsönhurcival kapcsolatban, mi van, ha baj történt, milyen hiba nem is hiba és különben is, mi mindenről értesítsük azonnal a tulajt.

Ideális esetben tudjuk, mikor, honnan és mit kell várnunk, ki a tulaj, ki küldi és kihez megy majd tovább tőlünk. Nincs ez mindig így, hiszen sokan nem tartják fontosnak értesíteni az embert a csúszásról (akár korábbi, akár későbbi küldésről van szó), nem tartják fontosnak küldés előtt megkérdezni, hogy egyáltalán otthon van-e az illető vagy tud-e hordozni stb. Így sokszor előfordul, hogy derült égből villámcsapásként éri az ember lányát a futár vagy az email: csomag érkezett.

Ha már nálunk van a kicsike, óvatosan bogarásszuk ki a csomagolásból és a gyönyörködés után a legelső dolgunk az kellene legyen, hogy átnézzük: mit kaptunk, minden rendben van-e vele, minden alkatrésze eljutott-e hozzánk. Az átnézést lehetőség szerint természetes fényben és fényképezőgép közelében kövessük el, hogy ha találtunk valamit, meg tudjuk mutatni a tulajnak: így kaptuk a hordozót, tud-e róla? Ezzel a kis időráfordítással le tudjuk védeni magunkat, hiszen az érkezéskor jelzett problémák így egyértelműen nem a mi számlánkra íródnak.

Na de mit kell nézni? Kezeljük most külön formázott hordozókat és a kendőket.

Formázott hordozó checklist

  • Van-e tárolózsák, egyáltalán volt-e hozzá
    • Ha volt, megkaptuk-e azt is
    • Van-e rajta folt vagy más hiba (lyuk, szakadás, szálkihúzódás stb.), ami biztosan nem direkt került rá
  • Ha tartozik hozzá átalakító, bővítő, plusz heveder, popópánt, alvócsuklya stb., azt megkaptuk-e
    • Ha tartozik és meg is érkezett a pakkban, van-e rajta bármilyen hiba
  • A hordozón van-e bármilyen hiba
    • folt, lyuk, szakadás, szálkihúzódás, szálszétcsúszás, varráshiba
  • A hordozó mindkét oldalát nézzük át, mert sok hiba nem látszódik a másik oldalról!

 

Kendő checklist

  • Van-e tárolózsák, egyáltalán volt-e hozzá
    • Ha volt, megkaptuk-e azt is
    • Van-e rajta folt vagy más hiba (lyuk, szakadás, szálkihúzódás stb.), ami biztosan nem direkt került rá
  • Ha tartozik hozzá bármilyen plusz alkatrész, pl. karikapárna vagy más, azt megkaptuk-e
    • Ha tartozik és meg is érkezett a pakkban, van-e rajta bármilyen hiba
  • A kendőn van-e bármilyen hiba
    • folt, szálszétcsúszás, szálkihúzódás, szálszakadás, lyuk, szakadás
  • A kendő teljes szélességét és hosszát nézzük át, lehetőleg mindkét oldalon, mert sok hiba nem látszódik a másik oldalról!

 

Hibák, amikkel találkozhatunk a vándor kendőkön és hurcikon

Abból indulunk ki, hogy a tulajdonos eleve hibátlan hordozót küldött vándorútra, tehát az alap hibákat nem taglaljuk most, csak azokat, amik használatból eredhetnek:

Szálkihúzódás

Kendőkön és kendőből varrt hordozókon találkozhatunk vele. Elég gyakori jelenség, klasszikus értelemben nem számít sérülésnek, mivel könnyen orvosolható. Ügyes kezek és jó szem, meg egy tű kell a visszadolgozásához, de aki nem meri, az szakemberhez is küldheti javításra, általában párszáz forint a költsége. Persze azt senkinek sem ajánljuk, hogy a vándornak otthon nekiessen, csak nem árt tudni, hogy nem a világvége. Lazább szövésű kendőnél szinte borítékolható, hogy meg fog történni, bármi előidézheti, kikerülni nemigen lehet.  Így néz ki gyémántsávoly kéziszövésű kendőn, illetve jacquard kendő esetén a kis kihúzódás:

 

 


Durva, nagyobb kihúzódás is van, ilyenkor már semmiképp ne kössünk a kendővel, hanem azonnal vegyük fel a kapcsolatot a tulajdonossal, ugyanis a szálhúzódásból könnyen lesz szakadás, ami már nagyobb baj.

Szálszakadás

Ezt a sérülést valamilyen mechanikai hatás okozza, tehát a kendőanyag beleakad valamibe, ami kitépi a szövetből a szálat. Látható és észrevehető helye van, biztos, hogy ha ilyen van a kendőn, az nem kerüli el a figyelmünk , gyakran a lebegő, kihúzott szál is kilóg, ha nem tépődött ki. Fontos, hogy ilyenkor ne vágjuk le. Ez durva hiba, ne kössünk a kendővel, szóljunk a tulajnak!

Szálszakadás Lujzus kolibri

(Könnyű összekeverni viszont egy nem hibának számító dologgal, mégpedig az eldolgozott szálvéggel. Ez kéziszövésű kendők esetén gyakoribb, és nem számít hibának. A szakadt szál általában hosszan kilóg és látszik a hiányának a helye, vagy egy lyuk, míg az eldolgozott szál maximum icipici helyen kilóg a szövetből.)

Foszlás, bolyhosodás

Anyagfoszlás, ez is csak durva igénybevételtől alakulhat ki, enyhébb vagy durvább dörzsölés hatására. Ha csak egy helyen van bolyhosodás, az számít hibának, ha egyenletes, akkor valószínűleg az anyag tulajdonsága. Foszlás esetén semmiképp ne kössünk, bolyhosodásnál még belefér, de itt is, mint mindig, előtte egyeztessünk a tulajjal.

Anyag-szétcsúszás

Néha elfordul a kendőkkel, hogy erős igénybevétel esetén szétcsúszik a szövésük

 

 

Hordozókon például akkor ha nagyon nagy erőhatásnak volt kitéve a szövet (fent: a cipzárat valószínűleg hordozás közben húzták be), illetve kendőknél akkor szokott megtörténni, ha kötés előtt nem kapott beavató mosást a kendő, ellenben intenzíven hordoztak vele vagy nagyon meghúzták a szövetet. A kötést ezekkel már semmiképp nem javasoljuk. Egyrészt tovább terjed a szétcsúszás, másrészt ott már meggyengült az anyag, nem biztonságos. A hiba talán javítható, de lehet hogy nem, a mértékétől függ.

A varrás (szegés) hibája

Bármilyen típusú hordozóval előfordul, hogy felfeslik a varrás, ez általában nem a használó hibája, normál használatban is elfordul. Kendőn a szegés, a középjelzés varrása szokott fesleni, hordozón pedig a szélvarrások, gomblyukak, de bármi. Célszerű minél gyorsabban javíttatni, hogy hordozásra alkalmas-e még a hurci, azt a feslés helye dönti el. Nyilván egy leesni készülő középjelzés, vagy egy gomblyuk varrás még nem nagy probléma, de ha egy csat vagy karika bevarrása kezdi megadni magát, az már nagyobb.

Folt

A hibák közt taglaljuk, bár nem klasszikus értelemben az, viszont ha kivehetetlen, akkor bizony el kell könyvelnünk a veszteséget. Talán foltot a legkönnyebb ejteni a kendőn akaratlanul és néha észrevehetetlenül, ezért is nagyon fontos, hogy az érkező kendőt is tüzetesen átnézzük, hiszen lehet rajta.

Konkrét szakadás, lyuk

lyuk LF labradorite 

Nem számít hibának, de hihetjük annak

Alapból a tulajdonosnak illik ezekre felhívnia a vándort fogadók figyelmét, de elképzelhető, hogy neki sem tűnt fel, illetve, mivel klasszikus értelemben véve nem hibák, nem tesz róluk említést:

Szövéshibák

Szálhiány, szálugrás, dupla szál, nagyobb göb, csomó. Minden, amitől általában egy kendő másodosztályú. Ezekről egyeztessünk a tulajjal, nem használatból eredő hibák, esztétikai hiányosságok csupán.

Szálugrás LL CoffeeLace

Varráshiba

nem foszlás, hanem hibásan megvarrt rész. Teendőt nem igényel, a tulaj valószínűleg tud róla, de azért rákérdezhetünk.

Szegés alól kibújó szálvég

Nagyon gyakori dolog, bármikor elfordulhat a használat során. Nem hiba, hiszen a szegés alatt marad. Ha biztosak vagyunk benne, akkor teendőt nem igényel, kihúzni nem szabad. A szegés mentén le lehet vágni, de ez csakis a tulaj hatásköre.

Szövési, illetve anyagjellegzetességek

Bizonyos, főleg atlasz szövésű jacquard kendőknél tapasztalhatjuk, hogy olyan a minta a kendőben, mintha egy pár millimétert „el lenne csúszva”. Ez nem hiba, szövési jellegzetesség, nem összetévesztendő a szétcsúszott szálakkal.

Bizonyos anyagösszetételű kendőkön (pl. len, kender, vadselyem) előfordulnak göbök, vastagodások, amik az adott szál jellegzetességei. Ehhez kell némi tapasztalat, hogy tudjuk, melyik anyagnál mi számít normálisnak. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mit is látunk, egyeztessünk a tulajjal, ő bizonyára tudni fogja.

szövési jellegzetesség nemhiba 

Festési hiba, egyenetlenség

Festett kendőknél vagy abból készült hurciknál fordul elő, hogy van bennük festési hiba, ezt könnyű összekeverni néha folttal, de van, hogy teljesen egyértelmű. Ezzel is nyugodtan forduljunk a tulajhoz, ha ilyet látunk festett kendőn.

festési egyenetlenség oscha 

Akkor most térjünk rá arra, hogy hogyan is illik bánni egy kölcsönhordozóval? Ugyanis a vándorok más tulajdonát képezik, még ideiglenesen sem a miénk, így nem bánhatunk velük úgy, mintha saját lenne. Itt erősen megoszlanak a vélemények, mindenki máshogy használja a saját és a kölcsön hordozókat. Míg A-nak belefér a saját cucc plédként való használata, B még a lakásból sem szívesen viszi ki azt. Kölcsönnél pedig ez csak hatványozódik, hiszen a máséra jobban odafigyelünk, így egészen extrém védelmi megoldások is születhetnek.

Általánosságban azt kell elmondani, hogy az ember a saját dolgaival azt csinál, amit és ahogy jónak lát, máséval pedig azt, amit a tulaj megenged. De ha nincs minden kőbe vésve, akkor is van egy általános illemkódex:

  • Erkölcsi és anyagi felelősséggel tartozol a nálad lévő hordozóért mindaddig, amíg az utánad következőhöz vagy a tulajhoz oda nem ért!
    • Ez többnyire az esetleges javítási vagy tisztítási költséget szokta jelenteni, ha kiderül, hogy a hiba nálad történt (vagy nem bizonyítható, hogy nem nálad), de volt már rá példa, hogy a tulaj a hordozó teljes vételárát kifizettette a fogadóval. Előzetes megbeszélés tárgya ez is!
  • Ne csinálj semmi olyat, ami a hordozón foltot vagy maradandó szagot hagyhat!
    • dohányzás
    • sütés-főzés (főképp a fröcsögős, zsíros-olajos, színes, szagos ételekről van szó, nem egy adag rizsről)
    • evés (csöpögős, kenődős, színes, ragacsos, zsíros-olajos stb.)
    • ivás (színes, ragacsos dolgok elsősorban, amit sok gyerek imád, a vízzel nincs baj)
    • nedvesen továbbküldés -> dohosodást okoz (ha mosni kellett esetleg, vagy víz érte, de még nem száradt meg 100%-osan) Inkább csússzon egy napot, az a kisebbik rossz.
  • Figyelj rá, hol és hogyan kötsz!
    • A kendők és a kötözős hordozók (mei tai, pod, félcsatos és társai) óhatatlanul is leérnek kötés közben a földre. Ezt a tulaj is tudja. Viszont nem mindegy, hogy egy kiköpött rágóba ér bele, olvadt bitumenbe vagy éppen száraz porba.
    • Ha a tulaj megszabta, hogy nem viheted kültérre a hordozóját, tartsd tiszteletben a kérését, hiszen az övé a nálad lévő cucc!
  • Figyelj oda, hol és hogyan tárolod a hordozót!
    • pl. elég bosszantó lehet, amikor a saját gyermek üres vászonnak tekint és valami csodás színű filctollal alkot egy drága és mindenképpen világos színű kendőre, így praktikus ezeket a bakikat megelőzni
    • vagy ha a lakásban élő kutya, macska, aranyhörcsög stb. fészkeli be magát a kupacba és közben huzigálja ki és rágcsálja a szálakat…
  • Ne add kölcsön és ne vidd nyaralni a hurcit a tulaj tudta és engedélye nélkül!
  • Ha bármi rendellenes dolog történt, értesítsd a tulajt, mielőtt bármit is teszel!
    • Ez nagyon fontos, hiszen pl. egy egyszerű mosással akár végérvényesen is tönkre lehet tenni egy hordozót, és ilyenkor jogosan fizetteti ki a tulaj a teljes vételárat, ami igencsak borsos is lehet.
  • Készíts képeket a hordozóról akció közben, azt nagyon szokták szeretni a tulajok :-)
  • Ha eljött a továbbítás ideje, értesítsd az utánad következőt, hogy mehet-e a csomag és egyeztessetek adatokat és postázási módot vagy éppen személyes átadást!
  • Továbbítás előtt nézd át ismét a hurcit, hogy biztos lehess abban, hogy hibátlanul/újabb hibák nélkül megy tovább tőled a hordozó!
  • Alaposan csomagold be, legalább egy vízzáró (=nem lyukas) zacskóba is tedd bele a hurcit, hogy szállítás közben biztosan ne essen baja! Előfordul, hogy eláznak a csomagok szállítás közben, tudunk ilyen módon használhatatlanná vált hurciról is...
  • Ha továbbítottad a csomagot, küldj követési számot a címzettnek és praktikusan a tulajnak is, hogy tudja, éppen hol jár a hurcija!

Van olyan, amikor a tulajdonos egyedi, számunkra furcsának vagy extrémnek tűnő szabályokat szab. Ezeket nem hogy illik, hanem kötelező betartani, mert azért határozták meg őket, hogy az az adott dolog ne legyen vita tárgya! Sose feledd: vándor fogadni nem kötelező, ha viszont bevállalod, a szabályok is kötelezőek rád nézve!

Többször előjött már a foltok és a mosás kérdése. Bármi is történt, akár érkezéskor, akár nálunk, azonnal értesítenünk kell róla a hordozó tulajdonosát és vele egyeztetve csinálhatunk csak bármit a hurcijával! Ha megbeszéltük, hogy mosható, ki kell térni a mosás hőfokára, a használandó mosószer típusára (sokan csak speciális mosószerekkel mosnak hordozót, mások viszont bármivel, ami folyékony és nagyon nem mindegy, mit is öntünk milyen anyagú hurcira!), az öblítés milyenségére (öblítőt használni mindennél tilos, az ecettől károsodhat néhány anyag, a mosóparfüm, illólaj stb. illata pedig sokaknak zavaró lehet). Illetve az sem mindegy, hogy kézzel vagy géppel mossuk-e, hogy tervezzük szárítani (van, amit csak fektetve szabad, mást szárítógéppel is lehet), sőt, a vasalás ténye és hőfoka is megbeszélés tárgya. A lényeg, hogy minden apró mozzanatot egyeztessünk le, ezáltal mindkét fél megnyugodhat, hogy nem történik semmi visszafordíthatatlan a hordozóval.

Azt sose felejtsd el, hogy minden babahordozó egy, a mindennapjainkat segítő eszköz, egy használati tárgy, amit arra szántak, hogy gyereket hurcoljunk benne. Nem egy múzeumi darab, bár néha az ember úgy tekinthet egy-egy különösen drága vagy ritka darabra. Bizony rendeltetésszerű használat közben sokszor előfordulnak balesetek: lebukja, lehányja, lepisili, lekakilja, csorog a nyála, megrágja, kihúzza a szálat a körmével, beleesik a pocsolyába, beleakad a bármibe stb. Ezekkel mindenki tisztában van. Viszont bármi is történt, haladéktalanul közölni kell a tulajdonossal és meg kell kezdeni a probléma elhárításáról való egyezkedést. Nem fogja senki leharapni a fejed, balesetek bárkivel történhetnek és történnek is. De vállald, szólj róla, ne hallgasd el, mert úgyis kiderül! Ha nem nálad, másnál vagy legkésőbb a tulajnál, de rejtve nem marad.

Vigyázzunk együtt a vándorokra, ezért is született most ez a közös poszt, mert közös érdekünk, hogy mindig legyen, aki szívesen ad, szívesen kap!

A posztot itt is olvashatod: Anyalányagubanc

 

Kis Reni és Tóth-Hemela Judit