Testtartás, hordozás, izmozás - Törzsi kérdések

Nem áprilisi tréfa, tényleg itt a folytatás! Nézzük tovább, hogy is működünk és milyen hatások hogyan hatnak az izmainkra.

Ahhoz, hogy testünket egyenesen és stabilan meg tudjuk tartani álláskor, járáskor, üléskor stb., a törzs-, vagy ahogy mostanában egyre több helyen olvashatjuk, core izmainkra van szükségünk. Hogy melyek is ezek? A hasizomzat (van belőle egyenes és ferde, felszíni és mély, összesen három rétegben), a hátizomzat, annak is az alsó háti szakaszt alkotó része, a csípő környéki, valamint a feneket felépítő izmok.

 

Kép forrása

Ha ezen részünk gyenge, egyéb izmokkal oldjuk meg a test megtartását, ami izomegyensúlyi zavarokat okoz hosszú távon félre- és túlterheléshez, aszimmetrikus mozgáshoz és ezáltal ízületi kopások, sérülések, fájdalmak kialakulásához vezet. Azt azonban hangsúlyozni kell, hogy minden ember aszimmetrikus valamilyen szinten, ugyanis nem egyformán erős, ügyes, okos, szép és tökéletes a két oldalunk, de ha tudunk a hiányosságainkról és törekszünk azok minimalizálására, nagyon sokat nyerhetünk életminőségben és funkcionalitásban. A várandósság ezt a tartószerkezetet veszi igénybe a leglátványosabban: ahhoz, hogy a növekvő babának megfelelő méretű hely álljon a rendelkezésre (és még a belső szerveink is elférjenek valahogy mindeközben), az egyenes hasizmainknak el kell távolodniuk egymástól, a közöttük lévő kötőszövetes résznek pedig ki kell nyúlnia. A 9 hónap alatt ez fokozatosan történik meg és optimális esetben a szülés után pár hét/hónap alatt regenerálódik. Viszont amennyiben ez nem történik meg „automatikusan”, megmarad a kisebb-nagyobb pocak, amit a köznyelv anyahasnak "becéz". A jelenség oka a legtöbb esetben viszont az egymástól eltávolodott egyenes hasizomzat, más néven rectus diastasis.

Kép forrása

Akkor ez most már örökre így marad? Ha nem foglalkozunk vele, akkor jó eséllyel igen. Viszont sosem késő elkezdeni megerősíteni a hasizomzatunkat, valamint a törzsizmok többi tagját. Erre vannak kifejezetten erre a kórképre kidolgozott módszerek, speciális gyakorlatsorok (pl. RTM – Rectus Training Módszer, Love Your Belly stb.)

Kicsit mélyebben viszont már csak a következő cikkben fogok ebbe belemenni. A szünet után folytatjuk ;)