Bemutatkozás, hordozás, How to...

Kedves Olvasó!

Reni vagyok, biológus és jelenleg hordozótesztelői minőségben látsz és olvasol. Van egy 2013. decemberében született fiunk, akinek a segítségével és közreműködésével próbálom ki mindazokat a hordozóeszközöket, amik "szembe jönnek velünk", amikhez hozzá tudunk jutni. Hogy ez miért jó? Jogos kérdés. Élvezem ezt a fajta változatosságot és érdekes élmény kipróbálni a tradicionálist, a méregdrágát, az alsó kategóriást, a nem feltétlenül jót, a csíkosat, a színeset stb. úgy, hogy nem kell mindent megvenni, majd ha esetleg mégsem válna be, nézegetni a szekrényben. Úgy vagyok ezzel, mint Gombóc Artúr a csokoládékkal. :) A kipróbált eszközök nagy része hordozóklubok tulajdonába tartozik, de nagyon sok vándor hordozóeszköz is megfordult már nálunk egy-egy hétre, vagy kölcsön kaptunk ezt-azt. Mások pedig egy-egy közösségi eseményen akadtak a kezembe és naná, hogy nem hagyom ki a lehetőséget, ha már adódik ;) Fontos megjegyeznem, hogy a leírt véleményem az egyes eszközökről szigorúan az én sajátom, nem támogat egyik gyártó vagy bármilyen más hordozós szervezet sem!

Röviden összefoglalnám pár cikk segítségével a hordozás lényegét, hátterét és hogy mai tudásunk szerint miért, hogyan, mivel és mivel/hogyan ne csináljuk. Általam relevánsnak tartott forrásokat szedtem össze egy kupacba, ahol a hordozott gyermek és a hordozó személy testi és lelki jóléte a legfontosabb szempont, a külsőség és minden más másodlagos. A cikkek négy különböző oldalról, köztük két hordozóiskolától származnak: ClauWi Hordozóiskola blogja (batyuklán), Beli Buba Babahordozó Iskola (BBBI), BabbaMia és a Baby to Go. Sok hordozással és annak mikéntjével kapcsolatos infó van a neten, én leginkább ezekkel értek igazán egyet.

Nálunk mindenki hordoz, napi szinten, így sokszor megvitatjuk a férjemmel a tapasztalatainkat. Vagy amikor új hordozóeszköz választására kerül a sor, mindketten tesztelünk néhány fajtát, hogy a mindenkinek optimálisat tudjuk kiválasztani. Ez nagyon jó, hiszen a hordozás nem csak a gyerek cipelését jelenti, hanem amint a linkek között is megtalálhatod, sokkal több annál. Ezért is fontos már az elején leszögezni, hogy végül is mindegy, hogy ki miben, ha hordozza a gyermekét, azzal már jót tesz mindkettőjüknek! Nekem elég sok időmbe került, mire valóban el is tudtam ezt fogadni, pedig nagyon is igaz. Álljon hát itt a hordozási tanácsadók közös nyilatkozata is, ami szerint igyekszem én is megnyilvánulni:

Hordozási tanácsadók közös nyilatkozata

Elhatárolódom attól, hogy anyatársamat a helyes hordozás nevében bárki anyai kompetenciájában megkérdőjelezze, becsmérelje, kioktassa, cselekedetei mögött nemtörődömséget feltételezzen, (döntését) mások csipkelődésének céltáblájává tegye.

A babahordozás (vagy nem hordozás) minden család személyes ügye és felelőssége. Ezt tiszteletben tartom és munkámat ennek figyelembevételével végzem.